Marcel Snijders profiteert bij keuring al van ervaring


Voor de twaalfde keer staat Marcel Snijders aan de start van de Dakar Rally, voor de zesde keer met de motor. De laatste keer dat hij op twee wielen meedeed, was in 2013, ook als kistrijder. “Toen reden we ook door Peru en dat was zo super mooi. Daarom ben ik hier. Ik kon het niet laten.”

De 51-jarige Brabander profiteerde bij de keuring in Lima al van zijn jarenlange ervaring. Terwijl zijn minder ervaren Zuid-Afrikaanse kamergenoot bij elk loket stond te wachten, glipte Snijders overal tussendoor. “Ik weet zo zachtjes aan wel hoe die keuring hier werkt en wanneer ik bij welk poortje moet gaan staan. We moesten hier om half één zijn, maar we zijn om negen uur al aangereden. Lekker geen stress, daar hou ik van.”

Omdat hij toch al ruimschoots op tijd in Lima was, kon Snijders ook zelf de tank van zijn KTM opnieuw bestikkeren. De nieuwe machine is een groot voordeel voor met name de kistrijders, omdat KTM zelf aanwezig is in de Dakar met een fabrieksteam en ondersteuning biedt aan alle motorrijders die met het merk rijden. “De tank moest gewisseld worden en KTM had beloofd dat ze dan ook de nieuwe tanks van de juiste stickers zouden voorzien, maar die jongens hadden het natuurlijk zo druk dat ik het zelf maar even heb gedaan. Dat is extra werk en als kistrijders moeten we toch al alles zelf doen, maar ik was vroeg genoeg hier, dus het kon er makkelijk tussendoor.”De kistrijders hebben veel te doen, omdat ze geen hulp hebben van een teammanager of een monteur en ze dus alles zelf moeten regelen, zelf de motor moeten onderhouden en repareren en hun spullen overal zelf naar toe moeten sjouwen. Maar het voordeel van het kistklassement, de zogeheten Motul Originals, is dat hun spullen door de organisatie van bivak naar bivak worden gebracht. “Met maar zo weinig spullen in één enkele kist, kun je ook weinig kwijt raken”, constateert Snijders. “Dat is voor mij wel goed, want ik raak altijd alles kwijt. Gisteren nog had ik mijn rugzakje in een taxi laten liggen. Gelukkig was het een Uber, dus konden we alles snel terugvinden. Dus het is maar goed dat we maandag op weg gaan, dan heb ik er geen omkijken meer naar.”

Interview staat ook op https://soundcloud.com/radiorallymaniacs/190105-marcel-snijders


Bron: Natasha Kayser

mpressproductions.nl

93 views0 comments

Recent Posts

See All